Zopiclon: belangrijke informatie

Zopiclon is een medicijn dat bij slaapproblemen wordt voorgeschreven. Dit synthetische slaapmiddel wordt verkocht onder de merknaam Imovane. In dit artikel geven we je algemene informatie over Zopiclon, de toepassing bij slaapproblemen, de vergelijking met andere slaapmedicijnen en de bijwerkingen en risico’s die bekend zijn van dit medicijn. Benieuwd of Zopiclon iets voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer.net adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen. Supplementen worden niet tot slaapmedicatie gerekend. 

Wat is Zopiclon?

Zopiclon is een zogenoemde ‘non-benzodiazepine’. Dit betekent dat dit medicijn in zijn werking bijna identiek is aan benzodiazepines, maar het op moleculair niveau geen benzodiazepine is. Zopiclon vermindert spanning en stress en maakt suf. Zopiclon komt in de vorm van tabletten. Over het algemeen wordt gestart met de laagst mogelijke dosering. Afhankelijk van de beslissing van de arts is dit meestal 7,5 mg per dosis.

Wanneer wordt Zopiclon voorgeschreven?

Het medicijn Zopiclon is een middel voor een kortdurende behandeling van slapeloosheid en andere ernstige slaapstoornissen. Zopiclon wordt voornamelijk ingezet als de patiënt niet in slaap kan vallen én bij problemen met het in slaap blijven. Zopiclon wordt niet snel voorgeschreven om de slaapkwaliteit te verhogen van mensen die onregelmatig werken en vaak nachtdiensten draaien; de effectiviteit van het medicijn wordt in die situatie niet als afdoende beschouwd.


Hoe werkt Zopiclon?

Zowel Zopiclon als benzodiazepines beïnvloeden receptoren in de hersenen die gamma-aminoboterzuur (GABA) bevatten. Hierdoor wordt de werking van deze stof versterkt. GABA verlaagt de prikkels van neuronen in de hersenen; hierdoor voel je je kalmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.