Zolpidem Werking

Zolpidem is een slaapmiddel wat door een arts voorgeschreven kan worden. In onze zoektocht naar methodes om beter te slapen passeren vroeg of laat synthetische slaapmiddelen de revue. Zolpidem is een van deze middelen. Maar wat voor soort slaapmiddel is dit medicijn? Hoe werkt het precies en wat zijn de de bijwerkingen? En is Zolpidem echt zo verslavend als vaak wordt beweerd? Of valt het allemaal wel mee? Lees de ins en outs van dit slaapmiddel in dit artikel.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer.net adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen. Supplementen worden niet tot slaapmedicatie gerekend.

Wat is Zolpidem?

Zolpidem is een verdovend middel. Het beïnvloedt de chemicaliën in de hersenen die uit balans geraakt zijn bij mensen met slaapproblemen. Het wordt dan ook ingezet om insomnia te behandelen. In Nederland wordt Zolpidem onder andere verkocht onder de merknaam Stilnoct. Er zijn verschillende varianten van dit slaapmiddel beschikbaar, afhankelijk van je behoefte. Zo is er een vorm die direct begint te werken na inname, en de gebruiker in slaapt helpt te vallen. Er is ook een variant die een soort coating om de pil heeft. In deze eerste laag zit genoeg van de werkzame stof, zodat je sneller in slaap valt. De tweede laag wordt langzaam afgegeven. Hierdoor helpt deze pil je om in slaap te blijven. En dan is er ook nog een variant die milder is. Deze helpt je om weer in slaap te vallen mocht je ‘s nachts wakker worden. Afhankelijk van je situatie, je gezondheid en je behoeftes kun je samen met je arts bepalen welke variant van toepassing is.

Wanneer wordt Zolpidem voorgeschreven?

In Nederland wordt slapeloosheid in eerste instantie zonder medicijnen behandeld. Geneesmiddelen worden in uitzonderingsgevallen voorgeschreven. Dit kan zijn bij ernstige problemen met het dagelijks leven door slapeloosheid. Normaal wordt Zolpidem niet vergoed door de basisverzekering. Echter, in de volgende vier situaties gebeurt dit wel:

  1. Bij de behandeling van epilepsie
  2. Bij de behandeling van angststoornissen
  3. Bij extreme psychiatrische problematiek
  4. Bij palliatieve sedatie (als iemand aan het sterven is)

In elk ander geval zul je het dus uit eigen zak moeten betalen.

Wat zijn de risico’s en bijwerking van het gebruik van Zolpidem

Net als bij andere vormen van slaapmedicatie, kan er bij het gebruik van Zolpidem sprake zijn van bijwerkingen. Een lager reactievermogen en een mindere concentratie komen relatief veelvuldig voor. Het wordt dan ook aangeraden om na het wakker worden ten minste vier uur te wachten met het uitvoeren van activiteiten waar je volledig wakker en alert bij moet zijn (bijvoorbeeld autorijden). Daarnaast is er in enkele gevallen – het komt gelukkig zelden voor – sprake van geheugenverlies (amnesie). Vooral als er sprake is van weinig slaap na inname. Dit kan gepaard gaan met onaangepast gedrag. Dit kan een nare ervaring zijn voor bijvoorbeeld je partner, huisgenoten of kinderen. Gebruik moet na dergelijke bijwerkingen uiteraard onmiddellijk gestaakt worden. Zolpidem kan daarnaast allergische reacties uitlokken.  

Overige bijwerkingen die bij Zolpidem gemeld zijn worden hieronder weergegeven. Wees je er bewust van dat de meeste hiervan maar weinig voorkomen. Het advies is om direct contact op te nemen met je huisarts als deze voorkomen. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen van Zolpidem in de bijsluiter of raadpleeg je (huis)arts.

Leave a Reply

Your email address will not be published.