Temazepam: krachtige ‘inslaper’ met de nodige bijwerkingen

Temazepam is een slaapmiddel dat voornamelijk voorgeschreven wordt bij slapeloosheid. Deze vorm van slaapmedicatie – sinds 1969 internationaal verkrijgbaar op de markt – werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens en ontspant de spieren. Temazepam wordt met name gebruikt als er sprake is van inslaapproblemen. Temazepam bestellen zonder recept raad ik ten zeerste af. Hoewel een aantal webwinkels deze slaappillen aanbieden (vaak schimmige websites zonder contactgegevens) betaal je vrijwel altijd de hoofdprijs en weet je niet exact wat je in huis krijgt. Bovendien is overleg met de huisarts bij het gebruiken van slaapmedicatie altijd raadzaam. Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer.net adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen. Supplementen worden niet tot slaapmedicatie gerekend. 

Inhoud artikel


Introductie Temazepam

Temazepam is de naam van de werkzame stof in de slaappil. Je kunt merkloze Temazepam aanschaffen om beter te kunnen slapen, maar je kunt deze medicatie ook aanschaffen onder de merknamen Normison, Resotril of Tenox. Temazepam wordt niet alleen voorgeschreven bij slapeloosheid, maar ook bij ernstige onrustigheid of angsten. De meeste mensen die naar de huisarts gaan voor een recept voor Temazepam kopen, doen dit echter om slapeloosheid te bestrijden.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat‘ op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.


De mogelijke bijwerkingen van Temazepam

Net zoals vele andere vormen van medicatie, kan het gebruik van Temazepam ook bepaalde bijwerkingen met zich meebrengen. Hieronder lees je welke bijwerkingen het meest voorkomen bij het gebruik van deze slaappil.

Regelmatig

Bijwerkingen die bij meer dan 30 op de 100 mensen voorkomen bij het gebruik van Temazepam zijn de volgende:

  • Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid. Door deze bijwerking zijn je reactie- en concentratievermogen verminderd, waardoor je meer kans hebt op ongelukken en het lastiger kan zijn om taken uit te voeren.

Soms

Tussen de 10 en 30 van de 100 mensen ervaren onderstaande bijwerkingen bij het gebruik van Temazepam:

  • Een verminderde coördinatie. Door deze bijwerking kun je wat onhandig zijn in je bewegingen en soms moeite hebben om duidelijk te spreken.
  • Spierzwakte en krachteloosheid in de spieren. Dit kan leiden tot klachten als wazig zien of dubbelzien, snurken en zelfs incontinentie.

Zelden
Ook zijn er enkele Temazepam bijwerken die zelden voorkomen, ofwel bij 1 tot 10 op de 100 gebruikers. Het gaat om de volgende klachten:
Maagdarmproblemen, zoals misselijkheid, verstopping of juist diarree.

  • Hoofdpijn.
  • Duizeligheid.
  • Zweten.
  • Hartkloppingen.
  • Droge ogen.
  • Een jeukende huid.

Gevoeligheid
Of je te maken krijgt met een of meerdere Temazepam bijwerkingen, is afhankelijk voor jouw gevoeligheid voor dit geneesmiddel. Er zijn mensen die geen enkele bijwerking ervaren door het gebruik van Temazepam, maar er zijn ook mensen die met meerdere bijwerkingen te maken krijgen. Als je een of meerdere bijwerkingen ervaart dan is het vaak verstandig om deze te bespreken met je (huis)arts. Samen met hem/haar kun je bespreken of het voortzetten van het gebruik van Temazepam wel of niet verstandig is. Wellicht is er een alternatief dat bij jou voor minder bijwerkingen zorgt.

Temazepam en autorijden

Omdat Temazepam suf en vermoeid maakt, kan het gevaarlijk zijn om aan het verkeer deel te nemen. Stap zeker in de 8 uur na de inname van Temazepam niet in de auto. In sommige gevallen – bijvoorbeeld bij het gebruik van meer dan 20 mg of dagelijks gebruik van dit middel – mag je langere tijd (of helemaal niet) autorijden. Overleg dit altijd goed met de huisarts. Het gaat niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om die van anderen.


Temazepam en alcohol 

Het gebruik van alcohol in combinatie met Temazepam wordt afgeraden. Besluit je toch alcohol te drinken, dan is het belangrijk om dit met mate te doen. Door het gebruik van Temazepam reageer je namelijk veel sterker op alcoholische dranken dan je gewend bent. Daarnaast kan alcohol de bijwerkingen van het geneesmiddel versterken.


Temazepam en andere geneesmiddelen

Veel slaappillen hebben wisselwerkingen met andere geneesmiddelen en dit is ook bij Temazepam het geval. Zo heeft Temazepam voornamelijk wisselwerkingen met andere geneesmiddelen die het reactievermogen verminderen. Dit betekent dat als je al een geneesmiddel gebruikt die het reactievermogen vermindert, nog meer last krijgt van de vermindering van het reactievermogen door het gebruik van deze slaappil. In de bijsluiter van Temazepam lees je met welke geneesmiddelen Temazepam beter niet gecombineerd kan worden. Daarnaast adviseer ik je om dit goed te overleggen met je (huis)arts.


Temazepam, de zwangerschap en borstvoeding geven

Omdat er niet voldoende bekend is over de effecten van Temazepam tijdens de zwangerschap, is het beter om deze slaappil niet te gebruiken als je zwanger bent. Kun je niet goed functioneren zonder de slaappil, dan kun je samen met de arts bepalen of de ernst van jouw slaapproblemen afweegt tegen het risico voor je kind.

Vanaf de achtste maand van de zwangerschap mag Temazepam niet gebruikt worden. Bij het gebruik van deze slaapmedicatie na de achtste maand van de zwangerschap, kan je kind na de geboorte namelijk te slap en versuft zijn. Dit kan betekenen dat je kindje niet zelfstandig kan ademen, met alle gevaren van dien. Ook kunnen er bij gebruik van temazepam na de achtste maand van de zwangerschap ontwenningsverschijnselen bij je kindje ontstaan.

Wil je borstvoeding geven tijdens het gebruik van Temazepam? Overleg dit dan met je apotheker of huisarts. Bij het gebruik van Temazepam, komt er namelijk een kleine hoeveelheid van het geneesmiddel in de moedermelk terecht. Dit betekent dat het gebruik van deze slaappil bij het geven van borstvoeding ook voor bijwerkingen bij je kind kan zorgen.


Temazepam gebruiken: altijd op de korte termijn

Het advies is om Temazepam enkel op de korte termijn te gebruiken. Dit komt omdat Temazepam verslavend werkt, wat betekent dat er op de lange termijn een afhankelijkheid kan ontstaan. Samen met de arts kun je bepalen hoe lang je deze vorm van slaapmedicatie kunt gebruiken. Gebruik je Temazepam te lang en is er kans op het ontstaan van een verslaving, dan kan de arts andere slaapmedicatie voorschrijven of kun je eventueel (in overleg) overstappen op supplementen.


Ervaringen van gebruikers

Over het algemeen zijn Temazepam ervaringen wisselend. Veel mensen die deze vorm van slaapmedicatie gebruiken, komen makkelijker in slaap. Toch zorgen het doorslapen – lukt vaak ook met temazepam niet – en de bijwerkingen vaak nog voor problemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.