Diazepam Werking

Rustgevende werking

Diazepam heeft een rustgevende, spierontspannende werking. Daarnaast worden angstgevoelens door dit middel verminderd en kan het bepaalde epilepsieaanvallen voorkomen. Vanwege de rustgevende en spierontspannende eigenschappen, kan Diazepam voorgeschreven worden in het geval van ernstige slaapproblemen.

Naar de huisarts

Als je een keer niet kunt slapen, heb je natuurlijk niet direct slaapproblemen. Pas wanneer je langere tijd niet goed kunt slapen en daardoor overdag problemen krijgt, spreken we van een slaapprobleem. Het is belangrijk om bij langdurige slapeloosheidsklachten contact op te nemen met de huisarts. Deze kan je helpen bij het vinden van een oplossing. In sommige gevallen wordt er slaapmedicatie voorgeschreven. Vaak om de vicieuze cirkel van he slechte slapen te doorbreken en rust en ruimte te creëren voor een structurele oplossing. Op basis van je klachten en persoonlijke situatie kan een arts voor Diazepam kiezen.

Hoe werkt Diazepam?

Nadat je Diazepam hebt ingenomen, merk je al binnen een half uur tot een uur dat het middel begint te werken. Je voelt je meer ontspannen en wordt een beetje suf. Zorg er daarom voor dat je geen inspannende dingen meer gaat doen nadat je Diazepam (of andere slaappillen) hebt genomen. Ga bijvoorbeeld rustig nog even wat lezen of luister naar rustige muziek.

Diazepam werkt binnen een uur en de kalmerende werking houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. Dat maakt het middel dus niet alleen geschikt voor het in slaap komen, maar ook om door te kunnen slapen tijdens de nacht.

Wat kan je doen tegen slapeloosheid?


Het is belangrijk om – eventueel aanvullend aan het gebruik van Diazepam – op een natuurlijke manier te werken aan het verbeteren van je slaap. Hierdoor voorkom je langdurig gebruik van slaapmedicatie en kun je (onnodige) afhankelijkheid voorkomen. Onderstaand een aantal tips.

  • Sta elke dag om dezelfde tijd op, ook in het weekend, om een vast ritme te krijgen.
  • Niet overdag slapen.
  • Neem voordat je naar bed gaat even de tijd om de dag de revue te laten passeren. Als er zich vervelende of storende situaties hebben voorgedaan, maak dan afspraken met jezelf over hoe je daarmee om wilt gaan.
  • Maak van je slaapkamer geen verlengstuk van de huiskamer. De slaapkamer is om te slapen en niet om tv te kijken, te lezen of een videogame te spelen.
  • Zorg dat je slaapkamer opgeruimd, fris en koel is, het liefst met verduisterende gordijnen, zodat het lekker donker is als je gaat slapen.
  • Ga niet met honger naar bed. Eet desnoods nog een kleinigheid voordat je gaat slapen.
  • Doe geen inspannende dingen voordat je wilt gaan slapen, maar kies voor rustige, ontspannen bezigheden.
  • Draai de wekker om, zodat je er niet steeds op kijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.